Web Hosting Seçimi Neye Göre Yapılmalı?

Bir web sitesi kurmak ve internet üzerinden ticaret yapmak artık çok basit. Ücretsiz yazılımların kurulum ve kullanım kolaylıkları, 3. Parti eklenebilir yazılımları ile her sektöre göre şekillendirilebilir web siteleri yaratmak mümkün. Fakat bir web sitesi kurarken en önemli ve üzerinde durulması gereken detayı kaçırıyoruz. O detay web hosting.

Bir web sitesinin dosyalarının barındırıldığı uzak bilgisayarlara sunucu denmektedir. Sunucular, son kullanıcıların her ne kadar ilgilenmedikleri bir detay olsa da, bu tamamen web tasarım firmalarının eksikliğinden kaynaklanmakta. Bir web sitesinin sektörüne, kullanım trafiğine ve yazılım altyapısına göre hosting seçilmeli ve buna göre en uygun ve en performanslı sunucu seçeneği satın alınmalıdır. Eğer bu analizler yapılmadan, baştan sağma bir web hosting seçimi yapılırsa, web sitesinin başarısı da mümkün olmaz.

Seo’da Web Hosting Etkisi

Arama motoru optimizasyonlarında hız çok önemlidir. Bir web sitesinin özellikle açılma hızı, arama motorlarınca değerlendirmeye alınır. Eğer düşük bir sayfa açılışı varsa, seo da başarıyı yakalamanız mümkün olmaz. Çünkü arama motorları kullanıcılarının arama sonuçlarında en mükemmel web siteleri bulmalarına odaklanmıştır. Bu sebepten, web sitenizin sayfalarının hosting kaynaklı yavaş açılmasının önüne geçmelisiniz.

Paylaşımlı Hosting ve Hız Sorunu

Kurumsal web sitesi, e-ticaret sitesi veya kişisel bir bloğunuz olabilir. Hangisi olursa olsun, eğer web siteniz bir paylaşımlı hosting hesabında yayınlanıyorsa, sizin haberinizin olmadığı zamanlarda yavaş çalışabilir, çalışmayabilir, hatta bir süre kullanım dışı bile olabilir. Çünkü paylaşımlı hostinglerdeki çalışma mantığı, en çok kaynak çeken web sitesini doyurmak üzerine inşa edilmiştir. Paylaşımlı hosting hesabındaki herhangi bir web sitesinin anlık olarak aldığı yüksek ziyaret veya saldırı gibi unsurların, sizin ve hosting hesabındaki diğer web sitelerinin de çalışmasını baltalayacağını unutmayın.

Paylaşımlı hostinglerde sorunun ne zaman yaşanacağı hiç belli olmaz. Belki bir gece saati, ya da günün herhangi bir 10 dakikasında web siteniz hizmete kapanabilir ve haberiniz bile olmaz.

Arama motorlarının botları, web sitelerini daima ziyaret ederler ve cevap alamadıkları web sitelerinin seo puanlarını haliyle düşürürler. Açıkçası web sitesi paylaşımlı bir hosting de yayın yapan web sitesi sahibinin, başarıyı beklemesi biraz hayal gibidir.


Vds Sunucu İle Hem Uygun Hem Hızlı Web Deneyimi

Fiziksel bir sunucunun, yazılımlar ile sanal sunuculara bölünmesi ile oluşturulan vds sunucular, hem maliyetleri bakımından hem de kaynak artırma veya eksiltme bakımından oldukça kullanışlıdır. Herhangi bir vds sunucu da tüm kaynak düzenlemelerini eksiksiz yapabilir, web sitenizin ihtiyacına göre bir vds sunucu satın alabilirsiniz. Böylelikle web siteniz hem kendi ip adresi ile yayın yaptığı için seo puanı olarak artı not alacak, hem de sayfa hızı arttığından, seo konusunda daha başarılı olacaktır.

Hız deneyimini sadece sayfa açılışı ile sınırlandırmamak lazım. Kullanıcı deneyimi de çok önemlidir. Kullanıcılar, 2 saniyeden fazla sayfa açılış süresi olan web sitelerini terk ediyorlar ve bir daha ziyaret etmiyorlar. Bu çarpıcı araştırma ile aslında web site hızının seo ile birlikte direkt olarak kullanıcı deneyimine de bir etkisi olduğunu görmüş oluyoruz.

Yavaş bir web sitesi, kullanıcı kaybı demektir. Ne kadar başarılı içeriklere ve ürünlere sahip olursanız olun, web siteniz yavaş ise kullanıcı kaybederseniz.


Yorumlar