Web Site Sayfa İndeksleri İçin Webmaster Araçları

Arama motorları bir web sitesini belli zamanlarda indeksler, sayfalarını tarar ve yeni olanlarını, arama sonuçlarında verebilmek için dizine ekler. Bu işlem her web sitesi için aynıdır ama her web sitesi için süreler aynı değildir.

Güncel olmayan, yani yılda bir kere ya da ayda bir kere ekleme yapılan web siteleri, arama motoru botları tarafından devamlı ziyaret edilmezler. Çünkü güncel değillerdir. Web siteleri kurulduktan hemen sonra arama motoru botları siteleri indeksler, yeni olan tüm içeriği dizine ekler lakin siz yeni içerikler eklemediğiniz süre zarfında, sitenize gelen botlar eli boş döndüklerinden, bir daha ki gelişleri uzun zamanlar alabilir. İşte bu sebeptendir ki, güncel olmayan web sitelerinin girdikleri içerikler için hemen indekslenip arama motoru dizinine eklenmesini sağlayan araçlar vardır. Bu araçlar, Google’da eski adıyla Google gibi getir, yeni adıyla url denetimi’dir.

Yandex ve diğer arama motorlarında da webmasterlar için bu tip uygulamalar vardır. Ülkemizde en çok kullanılan arama motoru üzerinden gidersek, Google, internet sitesi sahiplerine, url denetimi özelliği ile yeni web sayfalarını dizine hemen eklemeleri için yardımcı oluyor.

Google Arama Konsolu Kullanımı

Google arama konsolu ile web sitelerinizin tüm performansını raporlar halinde alabilir, yukarıda da bahsettiğimiz gibi url denetimi ile yeni sayfaları dizine ekletebilirsiniz.

Bu sayede yeni sayfalarınızın Google botları tarafından günlerce indekslenmesini beklemenize gerek kalmaz.

Bu özellik sayesinde web sitenize botlar gelir ve yeni sayfaları tararlar. Alınan yeni sayfalar, yazı ve içeriğin kalitesine göre sıralamaya alınır. Fakat bu özelliğin arama motorlarındaki sıralamaya doğrudan müdahalesi yoktur. Yani bu araçla aslında web sitenizin sırası yükselmez. Her url’yi bir kez denetleme yapmalısınız. 2 ve 3. Kez denetlemeye gerek yoktur. Birden fazla denetleme yapsanız da url’lerinizin sıralaması değişmeyecektir.

Web site sayfalarınızı, sosyal medya siteleri gibi devamlı güncel web siteleri sayesinde de indeksletmeniz mümkündür. Tek yapmanız gereken, ilgili url’yi, sosyal medya hesaplarınızda paylaşmaktır. Url denetimi hızında bir indeksleme olmasa da, yine de arama motoru botlarının web sitenize gelmeleri ve ilgili sayfayı taramaları fazla sürmeyecektir.



Yorumlar