İnternet Sitesi İçin Domain (Alan Adı) Seçimi

Domain Nedir?

Domaini kısaca tanımlarsak, İp adreslerinin karışık yapısını maskeleyen kelime ve kelimelerin oluşumudur. Aslında bir internet sitesi ziyaret edilmeden önce yazdığımız örnek: “domain.com” bir ip numarasının maskesidir. Bu sayede numaraların karışıklığından kurtulmuş oluruz. Eğer bir internet sitesi düşünüyorsanız ve domain olarak neye karar vereceğinizi şaşırdıysanız bu yazıyı okumalısınız. Öncelikle domain seçimi sizin firmanızın ismi ile aynı olmak zorunda değil. Kafanızda farklı, bambaşka bir marka veya işi yaratıp onunla yola koyulabilirsiniz. Domain konusunda seçim yapılırken klişe isimlerden kaçınılmalıdır.

Domain Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Domain işinizi anlatan en kısa şekli ile seçilmelidir. Domainde ne kadar az harf olursa seo açısından o kadar önemlidir. Bununla birlikte kısa domainler daha akılda kalıcıdırlar. İnsanlar sizin sitenizi arama motorlarında ararken zorlanmamalı hemen akıllarına gelecek bir isim seçilmelidir. Ayrıca arama motorları açısından da uzun domainlerin kısa domainlere karşı rekabet konusunda iyi olmadıkları bilinir. Kısa domainli bir internet sitesi her zaman daha avantajlı olacaktır.

E-Ticaret sitelerinde ise, illa ki yaptığınız iş veya sattığınız ürün ile alakalı bir isim seçmek zorunda değilsiniz. Tabi yakın isimler seçmek daha mantıklı olur ama bulunamıyorsa ve kısa domain olamıyorsa, anlam olarak biraz uzaklaşılsa da ilgi çekiciliği yönünden farklı domainlere bakılmalıdır.

Domain seçmek aslında kuracağınız işin markasını seçmektir. Domaini nasıl seçerseniz, ondan sonraki süreçte o isim üzerine şekillenecektir. Bu yüzden internet ortamıyla yeni tanışmış kişilerin domain seçerken daha kararlı ve acele etmeden hareket etmeleri gerekir. Mümkünse 5 harfi veya 6 harfi geçmeyen domainler türetilmelidir.

Domain (Alan Adı) Türkçe Karakter

Domainler de Türkçe karakter kullanmakta biraz sıkıntılı bir durumdur. Nedeni ise, insanların sitenizi aratırken Türkçe karakterlerle verecekleri imtihandır. Aynı şekilde devamı olarak mail adresinizi telaffuz ederken de sıkıntı çekeceksiniz. Günde yüzlerce kişiyle iletişime geçtiğinizi düşünürseniz bunun ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz.

Domain uzantısı olarak da tavsiyemiz her zaman “.com” uzantılı domainler olmaktadır. Bu uzantıya sahip domainler öbürlerine göre daha popülerlerdir. Bu tamamen “.com” uzantısının eski olması ile alakalı bir durumdur. Eğer “.net” uzantısı “.com” uzantısından daha eski olsaydı, “.net” domaini daha çok kullanılırdı. Zira kulak aşinalığı daha fazla olacaktı.


İnternet sitesi için Domain seçimi yaparken, birleşmiş kelimeler kesinlikle size seo katkısı sağlamayacaktır. Örneğin, ikinci el ve kazalı araba parçaları satan bir satıcıyı düşünelim. Şu şekilde domain aldığında arama motorlarında ilk sıraya gelmesi muhtemeldir ama sadece domain kelimesinde! “www-ikincielkazaliarabayedekparcalari-com

Böyle bir domain (alan adı) size müşteri kazandırmaz, tam tersine kaybettirir. Size tavsiyemiz, 8-9 harfi geçmeyen domainler seçmenizdir.



Yorumlar